Kategoriat
Candidates

Vaalit lähestyvät, yllättääkö Trump jälleen?

Trumpin valinta presidentiksi vuoden 2016 kuuluu vaalihistorian suurimpiin yllätyksiin. Suurelta osin järkytyksessä oli kyse epäilemättä mediaeliitin ja ns. twitteratin kyvyttömyydestä nähdä Trumpin persoonan tai viestin vetovoima valkoisen työväenluokan silmin.

Mutta myös data puolsi odotuksia senaattori Clintonin voitosta. Valtakunnalliset gallupit näyttivät melko tasaisesti Hillary Clintonin johtavan kamppailua. Politiikan vedonlyönnin kertoimet heijastelivat tätä ja Trump oli niidenkin näkökulmasta selvä altavastaaja aina vaali-iltaan asti.

Lopulta Clinton voittikin kokonaisäänimäärissä, keräten koko Yhdysvalloissa lähes 3 miljoonaa ääntä enemmän. Valitsijamiesäänissä Trump kuitenkin oli ylivoimainen, niiden jakautuessa 304-227.

Avain Trumpin voittoon oli perinteisesti ”sinisten” eli demokraattisten Michiganin, Wisconsinin ja Pennsylvanian kääntyminen republikaaneille.

Neljä vuotta sitten tapahtuneelle on etsitty monia selityksiä Putinin salaliitosta alkaen. Nyt joka tapauksessa seuraavat vaalit ovat jo ovella ja vedonlyönti niistä käynnissä.

Jälleen Trump lähtee kisaan altavastaajana. Joe Biden on pitänyt melko selkeää johtopaikkaa sekä valtakunnallisesti että kriittisissä osavaltioissa.

Moni on kuitenkin skeptinen. Aliarvioivatko kaikki jälleen Trumpin mahdollisuuksia? Varsinkin vielä alkuvuodesta vedonlyöntimarkkinoilla Trump oli hienoinen ykkönen huolimatta negatiivisista suosiolukemista.

Nyt tilanne on toki koronan, siitää seuranneen taloustaantuman sekä viimeaikaisten protestien myötä toinen kuin vain muutama kuukausi takaperin.

Tätä kirjoittaessa Joe Bidenin kerroin Betfair vetopörssissä seuraavaksi presidentiksi on 1.86 ja Trumpin 2.46. Prosentteina nämä ovat karkeasti 54% ja 41%. Biden on siis jo täälläkin suosikki, tosin ei missään nimessä murskaavin lukemin.

betfair vaalit vedonlyönti
Betfair vedonlyöntikertoimet 18.6.2020

Huomattava on myös yli 5% mahdollisuus sille että presidentti on joku muu, heijastaen ehkä ennen kaikkea kysymyksiä ikääntyvien kandidaattien terveydentilasta.

Kuitenkin kansallisissa mielipidetiedusteluissa samaan aikaan Bidenin johto on keskimäärin 9 prosenttia, ja hän johtaa muun muassa Michiganissa, Wisconsinissa ja Arizonassa eli kriittisissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Kertoimet ovat siis edelleen skeptisempiä Bidenin suhteen kuin kannatuskyselyt. Vaalidata-analyytikko Nate Silver on kyseenalaistanut Twitterissä Trumpin mahdollisuuksia toistaa 2016 temppu sellaisenaan.

Vaikka kaikki olivat ”väärässä” 2016, se ei tarkoita että sama toistuu. Voi olla että moni vedonlyöjä nyt korjaa yli toiseen suuntaan. Politiikan vedonlyönnissä voisikin kenties olla jo iskun paikka sen puolesta että gallupit ovat sittenkin oikeassa?