Kategoriat
Candidates

USA:n vaaleihin virtaa pelirahaa

Aikaisemmassa artikkelissa kysyimme jo että ovatko Yhdysvaltojen presindentivaalit käymässä tylsäksi vedonlyöjän näkökulmasta, Bidenin mielipidetiedustelu-ylivoiman vuoksi.

Muut vaalivedonlyönnin harrastajat eivät kuitenkaan ilmeisesti jaa näkemystä, vaan pelirahaa virtaa kohteeseen huomattavan suuria summia. Sekä vaalien kotimaassa että globaalisti.

Vetopörssi Betfairilla yksin pääkohde on vetänyt rahaa tätä kirjoittaessa 240 miljoonaa euroa, ja paljon enemmän kun osavaltiovedot ja muut erikoiskohteet huomioidaan. Miljardin dollarin rajan uskotaan ylittyvän vaalipäivään mennessä.

Australialainen raviurheilun ja vedonlyönnin erikoislehti Racenet on haastatellut maan suurimpia vedonvälittäjiä ja he kertovat että vaaleista 2020 saattaa maassa tulla suurin tapahtuma koskaan.

Ja vielä mielenkiintoisemmin: rahaa laitetaan nyt erityisesti Trumpin voitolle, jopa yli 90-prosenttisesti. Vedonvälittäjien riski tämän yllätysvoiton toteutuessa on kasvanut jättisummiin. Sportsbetin toimitusjohtaja kertoo että heille takkiin tulisi yli 10 miljoonaa Australian dollaria (n. 6 M€). Ladbrokesilta taas kerrotaan heidän kokonaisriskinsä olevan 8-10 miljoonaa.

Jo pitkään kertoimet ovat kertoneet samaa tarinaa. Vaikka seuratuin vaaliennuste eli 538 antaa Trumpille tässä vaiheessa enää noin 1/10 mahdollisuudet, on Betfairin kerroin juuri nyt 2,88 (implisiittisen todennäköisyyden uudelleenvalinnalle ollessa siten noin 34,7%).

Vedonlyönnin kertoimet eivät heijasta pelkästään vedonvälittäjän näkemystä asiasta, vaan reagoivat kysyntään. Ison riskin kääntöpuolena yritykset saavat nyt sisään halpaa rahaa tarjoamalla Trumpille selvästi alempaa kerrointa kuin mitä se olisi ennusteiden perusteella.

Osa isoista vedonlyöjistä onkin lähtenyt markkinaa vastaan. Esimerkiki pitkän linjan rahapelaaja Aki Pyysing kertoi Talouselämän haastattelussa sijoittaneensa Bidenin voittoon jo 160 000€ ja laittavansa vielä lisää kotiin päästyään.

Vuoden 2012 presidentienvaalien jälkeen epäiltiin että ainakin yksi varakas, tuntemattomaksi jäänyt Romneyn kannattaja olisi tukenut suosikkiehdokkaansa kerrointa lyömällä miljoonia dollareita hänen puolestaan. Romneyn kertoimet Intrade-palvelussa olivatkin toiveikkaammat kuin galluppien perusteella olisi voinut arvella.

Kahdeksassa vuodessa vaalivetojen markkinan koko on kuitenkin kasvanut huimasti. Yksittäinen miljonääri ei enää pystyisi vastaavalla tavalla liikuttamaan vetopörssiä, saati vedonlyönnin tarjoajia maailmanlaajuisesti.

Todennäköisempää on että yhä monella vedonlyöjällä on mielissä vuoden 2016 tapahtumat, ja ehkä mukana on myös ”underdog bias” eli taipumus hakea yllätysvoittoja. Vajaan viikon päästä olemme viisaampia, sikäli kun vaalitulos saadaan aikaiseksi aikataulussa.