Kategoriat
Candidates

Vedonlyönti keskeytetty – onko USA vaalit taputeltu?

USA:n presidentinvaaleissa on riittänyt draamaa ja käänteitä. Perinteisesti vaalien yhteydessä on puhuttu niin sanotuista ”october surpise”- ”lokakuun yllätyksistä”, eli viimeisen kuukauden tapahtumista jotka heilauttavat vaaliasetelmaa, suunnitellusti tai ei. (Esimerkkinä viime vaalien Access Hollywood nauhoitus ja Comeyn kirje.)

Nyt näitä yllätyksiä tuntuu tulevan lähes päivittäin.

Viimeisin ja ehkä dramaattisin on Trumpin koronatartunta ja sairaalahoitoon joutumien. Useat vedonlyöntisivustot ja nettikasinot, mukaan lukien suurin markkina Betfair ovat nyt keskeyttäneet vaalivedonlyönnin kokonaan. Epäselvää on tullaanko markkinaa edes avaamaan mikäli presidentin terveydentilaa koskeva epävarmuus jatkuu.

betfair vaalivedonlyönti keskeytetty

Ennen tätä kertoimet olivat pysyneet kaikesta metelistä huolimatta melko tasaisella uralla. Bidenilla on ollut johtoasema keväästä saakka, mutta ei ylivoimainen. Itse asiassa kertoimet ovat olleet Trumpin uudelleenvalinnan suhteen toiveikkaampia kuin mielipidetiedustelut.

Donald Trumpin arvioitiin saavan lisänostetta päästessään nimittämään konservatiivisen Amy Coney Barrettin korkeimpaan oikeuteen. Konservatiivien horjumaton tuki presidentille on pohjannut ennen kaikkea näihin tuomarinimityksiin joita senaatti on nuijinut läpi kiitettävässä tahdissa.

Nimitysseremonia näyttikin alkuun menneen nappiin, sillä henkilönä ja tuomarina Barret on arvostettu ja (melko) skandaaleista vapaa. Ironisesti kuitenkin nyt näyttää että juuri tämä seremonia tuotti covid-tartuntojen superklusterin. Ratkaisevilla viikoilla kampanjan keskeisiä henkilöitä on nyt eristyksissä.

Toisten oikeistopopulistien, Boris Johnsonin ja Jair Bolsonaron suosio jopa nousi heidän sairastuttuaan ja sitten parannuttuaan. Ehkä imagoltaan kovat miehet saivat tästä hieman inhimillisyyttä ja myötätuntoa.

Ensimmäiset mielipidetiedustelut eivät kuitenkaan viittaa vastaavaan Trumpin kohdalla. Yleinen näkemys tuntuu olevan että hallinnon tilanne on kaoottinen aivan itseaiheutetusti. Viimeaikaiset gallupit ovat tuoneet jopa Alaskan kaltaiset tummanpunaiset osavaltiot demokraattien ulottuville.

Onko Biden siis seuraava presidentti? Vaaleihin on kuukausi, ja vielä ehtii tapahtumaan, mutta tämän hetken numerot näyttävät kyllä vahvoilta. Mallista riippuen voiton todennäköisyys on 80-90% luokkaa. Ennakkoäänestys on jo käynnissä ja miljoonia ääniä annettu.

Mielenkiintoisempaa vedonlyöjän näkökulmasta saattakin olla nyt veikata yksittäisiä osavaltioita. Biden, jos pysyy terveenä, todennäköisesti voittaa vaalit, mutta kuinka isolla marginaalilla.